Kilpatanssi sopii harrastukseksi kaiken ikäisille, ja myös tanssikisoissa lattialla viilettävillä pareilla on monenlaisia taustoja. Kisaaminen ei ole kaikille se tärkein osuus tanssiharrastuksesta, mutta silti moni harrastajista päätyy kilpailuihin.

Kilpailijat hiovat tanssin tekniikkaa ja omaa fysiikkaansa huippuunsa tulkitakseen musiikkia ja kunkin tanssin luonnetta katsojaa koskettavalla tavalla. Samalla kyse on kuitenkin vaativasta urheilusuorituksesta – olipa kyse sitten pienistä seurakisoista aloittelevien tanssijoiden luokissa tai valtakunnallisista Grand Prix -kilpailuista.

Nuorena aloittaneilla on mahdollisuus kehittyä huippuosaajiksi

Tanssiharrastuksen voi aloittaa niinkin aikaisin kuin neljävuotiaana, jolloin kilpatanssissa on mahdollista menestyä arvostetuimmassa pääluokassa myös kansainvälisesti. Moni Champion-luokan huipputanssijoista onkin ottanut ensimmäiset tanssiaskelensa jo alle kouluikäisenä.

Vakitaa edustavat Matti Kaksonen ja Silja Rantala ovat kumpikin aloittaneet harrastuksen nuorena. He kisaavat nyt Champion-luokassa  latinalaistansseja.

”Koska olemme aloittaneet tanssin jo lapsina, olemme kokeneet tanssillisen kehityskaaren taitotason lisäksi myös ikäluokittain, sillä esimerkiksi junioreilta vaaditaan tanssista eri asioita kuin aikuisilta. Yhdessä olemme tanssineet neljä vuotta. Nuorena aloittaminen mahdollisti myös pääsyn Mäkelänrinteen urheilulukioon, missä pystyimme syventämään taitojamme”, kertovat Matti ja Silja.

 

Nuorena urheilussa tärkeää on monipuolisuus. Liian aikaisin ei kannata keskittyä vain yhteen lajiin, sillä eri urheilulajit tukevat toisiaan. Monipuolinen urheilutausta on hyvä hankkia jo nuorena – siitä on apua tulevaisuudessa. Silja harrasti nuorena kilpatanssin lisäksi jalkapalloa ja yleisurheilua ja Matti sirkuskoulua.

Kun on tanssin perusteet hankittu jo nuorena, pääsee itse tanssimiseen syventymään aikaisemmin. Nuorena oppii ja kehittyy nopeasti, ja lisäksi erilaiset roolimallit ja idolit niin tanssiurheilussa kuin muissakin urheilulajeissa innostavat nuoria treenaamaan enemmän ja määrätietoisemmin.

Yhteisestä paritanssiharrastuksesta kilpatanssijoiksi

Kilpatanssin voi aloittaa myös aikuisena ilman aiempaa tanssitaustaa. Seniori-luokan kilpailijoista monet ovat aloittaneet paritanssikursseilta ja sitten hurahtaneet kiehtovaan lajiin. Näin kävi esimerkiksi Vakitaa edustavalle Teuvo ja Raija Laineelle.

"Tykästyimme lavatanssikurssilla tanssiharrastukseen, mutta halusimme enemmän haastetta, ja siksi siirryimme kilpatanssin puolelle. Aluksi harrastimme vain tanssin ilosta, mutta treenisalilla harjoittelevat kilpailevat parit saivat houkuteltua kisaamaan. Sillä tiellä olemme olleet seitsemisentoista vuotta”, kertovat Teuvo ja Raija. Parilla onkin Seniori-sarjan kisoista lukuisia palkintosijoituksia vuosien varrelta.

 

Vakitan seniorivakiotanssipari Ville Häyrynen ja Sanna Kakko ovat päätyneet niinkin pitkälle kuin maailmanmestaruuskisoihin, joissa he ovat edustaneet Vakitaa ja Suomea jo neljä kertaa! Menestystä on karttunut myös kotimaassa, kuten useita SM-palkintokorokesijoja. 

 

Kilpatanssissa kisataan kymmenessä eri tanssissa

Kilpatanssi on yhteisnimitys vakio- ja latinalaistansseille. Vakiotansseja ovat valssi, tango, wienin valssi, foxtrot ja quickstep. Latinalaistansseihin kuuluvat samba, cha-cha, rumba, paso doble ja jive.

Kilpatanssiparit voivat kisata joko vakio- tai latinalaistansseissa tai molemmissa. Molemmissa lajeissa kisaavia kutsutaan kymppitanssijoiksi, sillä silloin tansseja on yhteensä kymmenen.

Kilpatanssissa kisataan aina omalla taitotasolla ja omassa ikäsarjassa. Suomessa järjestetään ympäri maata eritasoisia kilpailuja seurakilpailuista valtakunnallisiin Grand Prix -kisoihin. Kaiken tasoisille harrastajille löytyy siis myös sopiva kilpailuluokka.

Vakitan tanssikurssit alkavat joka syksy ja kevät

Vakita järjestää lasten, nuorten ja aikuisten tanssikursseja usealla eri tasolla. Tutustu tarjontaan ja valitse omaan tasoosi sopiva kurssi: Nuorten ja aikuisten alkeis- ja jatkoryhmät, 4–5-vuotiaiden tanssiryhmä Pörriäiset, Tanssin alkeet lapsille sekä kilpatanssiryhmiä kisauraansa aloittaville nuorille ja aikuisille sekä edistyneemmille kilpailijoille.  

 

Vantaan Kilpatanssijat ry on Vantaalla toimiva aktiivinen kilpatanssiseura, joka tarjoaa upeat puitteet kaiken ikäisille ja tasoisille tanssijoille. Seurassa voi harrastaa tanssiurheilua joko kilpailu- tai harrastemielessä. Vakita järjestää alkeis- ja jatkotason kursseja lapsille, nuorille ja aikuisille sekä ammattilaistasoista valmennusta edistyneemmille kilpatanssijoille. Valmentajina on kilpatanssin ammattilaisia sekä koulutettuja seuravalmentajia. Vakita kuuluu Suomen Tanssiurheiluliittoon ja sille on myönnetty Nuori Suomi -sinetti. www.vakita.fi

 

 

 

   Seuraa Vakitaa Facebookissa!

Vakitan tanssisalilla vapaaharjoitteluvuoroja joka päivä!

 

Katso salivuorot >
Hinnat ja ohjeet treenaajille >

 

10-tanssipräkä tiistaisin
kello 19.30 - 21.00
Tervetuloa treenaamaan!


 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna