Valikko Sulje

Vakitan kuukauden pari

VAKITAN LOKAKUUN 2019 PARI – Lauri Onufriew & Tia Seppänen

Töttöröö! Tässä on team Rämä, eli Lauri ja Tia, jotka ovat harjoitelleet Vakitalla syksystä -17. Tiimin yhteinen tanssitaival alkoi vuosi ennen Vakitalla aloittamista aikuisopiston lattari- ja lavatanssi-kursseilla. Kisaamisen pari aloitti syksyllä 2018.

Lauri on 33-vuotias liikunnanohjaaja ja henkilökohtainen valmentaja itä-Vantaalta. Ennen tanssin maailmaan hurahtamistaan Lauri oli harrastanut jalkapalloa, jääkiekkoa ja potkunyrkkeilyä. Lauri on aina nauttinut liikunnasta sekä urheilusta ja onnekseen saanut siitä myös ammatin itselleen. “Musiikki ja tanssi on kiehtonut minua pienestä pitäen. Lapsena ja nuorena osallistuinkin kaikkiin mahdollisiin koulun tanssiesityksiin ja projekteihin innokkaasti.” Aikuisiällä vihdoin Tian houkuttelemana Lauri sai kilpatanssista intohimoisen harrastuksen. Tanssijana ja urheilijana Lauri on kunnianhimoinen ja hänen tavoitteenaan onkin päästä vielä maailmalle pyörähtelemään.

Kolme vuotta nuorempi Tia (tuttavallisemmin Tipu) opiskelee Helsingin yliopistolla ympäristötieteitä ja politiikkaa sekä touhuilee kestävyysasioiden parissa järjestömaailmassa. Tian ensimmäinen kosketus tanssiin tapahtui 5-vuotiaana niin ikään kilpatanssin parissa, mistä hän siirtyi parin vaihtuessa nykytanssiin sekä muihin lajeihin. Harrastuksia hänelle on ehtinytkin kertyä useita aina taidemaalauksesta tennikseen ja huilunsoitosta hiphoppiin, mutta haave kilpatanssiin palaamisesta ei kuitenkaan jättänyt rauhaan. Laurin näyttäessä ensimmäisten yhteisten tanssikurssien jälkeen kilpatanssille vihreää valoa, pääsi Tia onnekseen toteuttamaan isointa tanssiunelmaansa. Tian mielestä tanssissa niinkuin elämässäkin antoisinta on juuri omien intohimojen rohkea seuraaminen ja hänen lempparimottonsa on: “jos sun unelmat ei pelota sua, ei ne ole tarpeeksi isoja”.

Vakitasta on viimeisten vuosien aikana muodostunut tälle parille tärkeä seura sekä paikka jossa on saanut kasvaa niin tanssijana kuin tavoitteellisena urheilijana. Mahtavien tanssikavereiden ansioista salille on aina kiva tulla treenaamaan. Taitavat valmentajat sekä kisoissa menestyminen ovat motivoineet paria treenaamaan alati kovempaa ja nälkä on alkanut kasvaa syödessä. Parin tavoitteena on luonnollisesti tähdätä niin pitkälle ja korkealle kuin suinkin on mahdollista. Ja ehkä vähän senkin yli.

VAKITAN SYYSKUUN 2019 PARI – Henrico Velpler & Jessica Lappalainen

Henrico ja Jessica aloittivat kummatkin Vakitalla syksyllä 2018 ja molemmat rakastuivat kilpatanssiin silloin välittömästi.

Henrico kävi noin 5-vuotiaana kokeilemassa Vakitalla pari kertaa, mutta silloin ei vielä syttynyt lajiin. Viime syksynä Henrico oli isänsä kanssa nähnyt kaupassa käydessään Vakitan tanssijoita esittelemässä lajia, jonka jälkeen halusi tulla uudestaan kokeilemaan tanssimista. Tämän jälkeen hän rakastuikin tanssimiseen! Henrico kertoi myös harmittelevansa, ettei aloittanut tanssimista jo silloin nuorempana.

Jessica oli aiemmin hetken harrastanut showtanssia ja vuosia äiti oli yrittänyt saada häntä innostumaan kilpatanssista. Kesällä 2018 pikkuhiljaa alkoi videoiden katselun myötä innostus lajiin kasvamaan ja syksyllä sitten Jessica halusi lähteä kokeilemaan mitä kilpatanssi on. Ensimmäisestä alkeisryhmätunnista lähtien innostus vain kasvoi ja Jessicasta oli mukavaa, että myös ihania ystäviä löytyi välittömästi; heidän kanssaan harjoittelu on mukavaa.

Yhdessä treenaaminen alkoi alkukesästä 2019. Kummallakin oli aluksi toiset parit hetken aikaa, mutta valmentajat näkivät Henricon ja Jessican sopivan toisilleen, jolloin heidät vaihdettiinkin pariksi. Tämän jälkeen alkoikin yhdessä treenaaminen ja yhteisten uusien kuvioiden harjoitteleminen. Muutamilla leireillä he ovat jo kerenneet käymään ja viikoittain harjoituksissa käydään 3-4 kertaa. Yhteisiä kisoja on nyt myös muutama takana, viimeisimmästä kisasta taskussa onkin jo hopeaa!

Henrico ja Jessica kertovat kaikkien valmentajien olevan mukavia, yksityistunneilla heillä on valmentajina Laura Lackman lattareissa ja Saana Syrjämäki vakioissa. “Tykkäämme tanssia ja kilpailla yhdessä!”

VAKITAN MAALISKUUN 2019 PARI – Tomi Havas & Siiri Aho

“Moi, olemme yleinen D -luokassa Vakitaa edustavat Tomi (18.v) & Siiri (16.v)!”   Siiri on aloittanut kilpatanssin 11-vuotiaana TanssiDansissa ja sitä ennen harrastanut balettia ja showtanssia. Siiri opiskelee Mäkelänrinteen lukion urheilulinjalla lajina kilpatanssi. Tomi aloitti kilpatanssin niinikään 11-vuotiaana Vakitassa ja on ennen sitä harrastanut judoa ja kilpatanssin ohella pelannut myös lentopalloa. Tomi opiskelee Perho Liiketalousopistossa viimeistä vuotta ja valmistuu sieltä tänä keväänä.

“Aloitimme tanssimisen yhdessä lokakuussa 2018 ja nyt yhteisiä kisoja onkin takana jo viidet. Harjoittelemme noin 3-4 päivänä viikossa Vakitalla sekä Balanssi Studioilla. Lattareissa meitä valmentaa Tiina Toyoki ja vakioissa Harri ja Niina Antikainen. Tärkeintä tanssissa on mielestämme ilo ja onnistumiset.”

VAKITAN HELMIKUUN 2019 PARI – Nikita Minaev & Tua Ferchen
“Olemme Nikita & Tua, nuoria 15-vuotiaita tanssijoita!” Tua on aloittanut tanssimisen Buumilla 7-vuotiaana ja Nikitan ura alkoi Vakitassa 11-vuotiaana; tuolloin hän harrasti tanssin lisäksi jalkapalloa.

“Tanssimme tällä hetkellä Nuoriso C -luokassa, yhdessä aloitimme tanssimaan syksyllä 2018. Tanssimisessa pidämme eniten luovuudesta, liikemaailmasta ja etenkin musiikin tuomasta ilosta! Treenatessamme pyrimme luomaan positiivisen ilmapiiriin ja yritämme aina nauttia tanssin tuomasta vapaudesta. Kilpailuissa kunnioitamme muita kilpailijoita ja kannustamme omia vakitalaisia seurakavereitamme, jotka ovat todella mukavia ja ystävällisiä! Vakitalaiset auttavat meitä aina kaikessa 🙂 Vakitan valmentajat antavat meille hyvän pohjan oppimiseen ja pitävät osaltaan yllä tanssin tuomaa iloa! Jatkamme treenausta ahkerasti toukokuun ikäkausimestaruuskilpailuja kohti!”

VAKITAN TAMMIKUUN 2019 PARI – Krisjanis Caunitis & Alexandra Sofieva

” Minä olen Alexandra. Minä aloitin tanssimisen viisivuotiaana Tanssiklubi Masterissa. Oli helppoa tanssia soolossa, mutta kun sain parin se alkoi olla vähäsen vaikeampaa. Minä rakastuin silloin kilpatansseihin entistä enemmän! Kesällä 2018 vaihdoin klubia, koska parini perheineen muuttivat Turkuun. Minä sain tosi hyvän parin Vakitassa. Tykkään tanssia Krisjanisin kanssa! Tänä vuonna lähdemme Juniori Blackpooliin kilpailemaan.”

Krisjanis & Alexandra

” Minä olen Krisjanis ja olen 10 vuotta vanha. Tanssiurani alkoi nelivuotiaana; kun kotona katselimme elokuvaa, sen lopputekstien ja -musiikin aikana otin pitkän kenkälusikan, käytin sitä hätävara-kävelykeppinä ja tanssahtelin ympäri olohuonettamme. Kuusivuotiaana aloitin tanssimisen Vakitassa. Ensimmäinen parini oli Betty ja hänen kanssaan oli kiva treenata, mutta viime syksynä hän muutti Tallinnaan. Lyhyen etsimisen jälkeen löysin uuden parini, ihanan Alexandran ja nyt odotamme jo yhdessä jännittävää kisamatkaamme Blackpooliin huhtikuussa.”
(Photos: Jarkko Alho)

VAKITAN JOULUKUUN 2018 PARI – Harri Harjula & Sanna Kakko

Harrin ja Sannan tiet ovat kohdanneet jo lapsina kisoja kiertäessä 80-luvun lopussa ja 90-luvun alussa, kun Teuvan Tempon Harri ja Oulun Telemarkin Sanna olivat tahoillaan aloittelemassa tanssiuriaan! Kummankin tielle mahtuu useita pariyhdistelmiä, kisamenestystä, lyhyempiä ja pidempiä taukoja (Sannan ennätys 15 vuotta tauolla ja Harrilla 8 vuotta) ja jopa kohtaamisia Vakitan salilla aiemminkin, kun Sanna tanssi Villen ja Harri Irenen kanssa.

Polut yhdistyivät sattumien summana maalis-huhtikuun taitteessa 2018 vakiotanssien merkeissä, parin testikerran jälkeen tuntui aivan selvältä, että tämä hommahan toimii! “Heti alusta asti oli sellainen olo, että tässä on nyt potentiaalia ja ajatukset tanssista ja tavoitteista kohtaavat. Vakita oli luonteva valinta edustusseuraksi, kummankin vanha tuttu ja ihana seura tietenkin!”, pari pohtii. Alkuun pari treenasi usein Hämeenlinnassa Harrin asuessa vielä Tampereella, mutta nyt harjoittelun järjestäminen on paljon helpompaa, kun kumpikin majailee pääkaupunkiseudulla.

Harri & Sanna treenaavat viidesti viikossa, joista vähintään pari kertaa on ns practiseja, eli kisatreenejä ja loput skill-harjoituksia tai yksityis- / ryhmätunteja. Treenaaminen yhdessä maistuu – pari haluaakin muistuttaa kaikkia kanssatreenaajia positiivisen otteen ja yhdessätekemisen merkityksestä! “Kehumisen kautta saa toisesta paljon enemmän irti kuin moittimalla ja koska haastavaa hommaa on ihan riittävästi tällaisessa lajissa, täytyy huolehtia siitä, että tiimityö toimii ja salille on mukava tulla”, Harri sanoo. Sanna lisää, että “pitää osata keskustella ja kerrata jatkuvasti vaikkapa tavoitteita – vaikka ihan yhdelle treenikerrallekin, niin tehdään ja edistetään varmasti samaa asiaa”.

Pari tykkääkin teemoittaa harjoittelemista; yhteen tai korkeintaan kahteen asiaan keskitytään aina riittävän kauan niin, että taito varmasti karttuu. Luontevasti on saatu sopiva valmentajapalettikin rakennettua. Treenaaminen ja parin metodit ovat tuottaneet tulosta – ensimmäinen GP-kisa toi heti 4. sijan ja syksyn mittaan noudettiin jo pari hopeaa – ensimmäinen GP-voitto tuli heti vuoden 2019 alussa 🙂 kova treenitahti jatkuu kohti huhtikuun SM-kisoja ja vuoteen mahtuu monta muutakin kisaa kotimaassa ja ulkomaillakin.

Molemmat olivat muuten myös 90-luvun alkupuolella Blackpoolissa kisaamassa – ympyrä sulkeutuukin hauskasti tätä klassikkokisaa ajatellen, kun nyt tulevana toukokuisena perjantaina Harri & Sanna kisaavat siellä parina! Summa summarum: koskaan ei ole liian myöhäistä tulla parhaaksi tanssijaversioksi itsestään 🙂

Harri & Sanna

VAKITAN MARRASKUUN 2018 PARI – Miko Sirolinna & Laura Lackman

Mikon ja Lauran yhteinen tanssiura alkoi 2015, Lauran harrastus 8-vuotiaana ja Mikon 11-vuotiaana. Laura on töissä vakuutusalalla tuotepäällikkönä, Miko opiskelee rakennusmestariksi. Kummallakin on taustalla useampi parinvaihto sekä mielenkiintoisia harrastuksia ennen tanssiuraa ja myös sen aikana. Miko on harrastanut uintia sekä telinevoimistelua, Lauran lajikokeiluihin on kuulunut mm. pesäpallo, hiihto, taitoluistelu ja muihin tanssillisiin harrastuksiin rivitanssilapsuus sekä myöhemmin latinoshow-pienryhmän kanssa menestyksekäs kilpaura. Kummallakin on ollut myös musiikkiharrastuksia: Miko on soittanut trumpettia ja Laura pianoa, käyrätorvea sekä poikkihuilua.

“Vakitalla on mahtavaa treenata! Tunnelma on rento ja lämmin ja treenikaverit ihania. Vakitalla treenaa sulassa sovussa Suomen huiput ja vasta-alkaneet. Kaikille moikataan ja kuulumiset vaihdetaan, mutta sillon kun treenataan, mennään kovaa”, Miko ja Laura pohtivat. 

Mikon ja Lauran tavoitteena on jatkuva kehittyminen ja Suomen huipun saavuttaminen.

Miko & Laura

 VAKITAN LOKAKUUN 2018 PARI – Janne Äikiä & Katja Aho

Jannen ja Katjan yhteinen kilpatanssimatka starttasi tammikuussa 2018. Jannella oli lajista aikaisempaa taustaa 12 vuoden takaa, mutta Katja aloitti homman ihan alusta. Pari on nyt treenannut yhdessä vajaan vuoden ja motivaatio oppia lisää on suuri.

Tutustuimme HSA:lla ja ehdimme kokeilla kilpailemista salsan parissa muutaman kisan verran, kun Tanssiurheiluliitto järjesti lajissa kaikille avoimet pilottikisat. Yhdessä treenaaminen kolahti heti ja treenikerrat nousivat räjähdysmäisesti. Janne totesi erään treeni-illan päätteeksi, että kyllähän sitä näillä tuntimäärillä voisi siirtyä myös kilpatanssin pariin ja sitten se olikin menoa.

Jannen entisen parin, ihanan Irenen suosituksesta löysimme Vakitalle ja Tiinan valmennuksessa aloitimme tavoitteellisemman lattareiden treenaamisen maaliskuussa. D-luokassa starttasimme ensimmäisen kerran toukokuussa ja neljän kisan jälkeen edessä oli ensimmäinen yhteinen luokkanousu. C:n kisoja on nyt takana muutamat ja into päästä ensi vuoden puolella kokeilemaan kovempia kisoja on kova. Taidamme olla aika tuttu näky salilla ja olemme todella iloisia, että saamme Vakitan kautta huipputason valmennusta. Vakitan porukka on ottanut meidät aivan ihanasti vastaan ja olemme todella kiitollisia kaikesta saamastamme avusta ja kannustuksesta. Yhteinen kilpatanssipolkumme on siis vasta alussa, mutta toivottavasti upeita vuosia kilpatanssin parissa on vielä monia edessä.

Janne & Katja

VAKITAN SYYSKUUN 2018 PARI – Hannu Kolehmainen & Pirjo Kaskisola
Tapasimme Vantaalla tanssin merkeissä vuonna 2003. Hannu pyysi Pirjoa tanssimaan ja lattialla vierähtikin heti kaksituntinen… se oli repäisevä alku ja ensimmäinen “tanssituntuma” ja pilkkuun astihan sitä heti veivattiin muuveja! Myöhemmin tanssi jäi, kunnes se “löytyi taas” TV-ruudun ja TTK-ohjelman kautta. Pirjo katseli ja hiljaa haaveili tanssin pyörteistä peläten, että välilevyn pullistuma olisi este moiselle. Testimielessä heitti kuitenkin Hannulle “toiveensa” ja yhdessä he päättivät kokeilla kilpatanssia ja edetä oman voinnin mukaisesti.    Ilmoitauduimme Vakitan sihteerille marraskuussa 2011 ja heti joulukuussa oli se pelottava ARVOSTELUKOKEMUS, F-katselmus. Tuon jälkeen erilaisia “katselmuksia” on ollutkin jo reippaanlaisesti. Hannulla on nuoruudessaan taustalla kilpatanssia, Pirjo puolestaan lähti mukaan “kuin seinästä revittynä”, tietämättä mitä tuleman pitää. Kilpatanssissa kohtasimmekin aivan erilaisen tanssimaailman! Saamme treenata, leireillä ja viettää vapaa-aikaa toistemme seurassa, kehojamme koulien. Kilpalattioilla olemme aina yksissä tuumin Vakitan edustajia.   Yksityis- ja viikkovalmentajat ovat huippuja ja tästä muistamme olla alinomaan kiitollisia. Tällä tanssin tiellä ollaan edelleen! Kilpatanssi on paitsi kurinalaista myös hauskaa ja paras osio siinä on se, että kukaan ei koskaan ole valmis. Mikään opittu taito ei pysy yllä, ellei sitä treenaa säännöllisesti.  Siispä tuo sanonta “oppia ikä kaikki”, on meille erityisen mieluinen. Sali on meille paikka, jonne on kiva mennä. “Kuka muu muka” viettää vapaa-aikaansa toisin? 

Hannu & Pirjo

VAKITAN ELOKUUN 2018 PARI – Veikko ja Satu Lamminsalo

Tutustuimme kilpatanssiin nuorimman poikamme harrastuksen kautta. Perus tanssivanhempina istuimme monta treeni-iltaa Hiekkaharjun Varian näyttämöllä Aten treenejä seuraten, kunnes viimein 10 vuotta sitten uskaltauduimme itse kokeilemaan tätä koukuttavaa lajia.

Ensimmäinen huippuvalmentajamme oli Ville Häyrynen, jolle kuuluu iso kiitos siitä, että olemme jatkaneet lajin parissa. Ville ei hätkähtänyt insinöörin hitaan valssin excel-taulukoita ja daamin kilpailuhaluttomuutta, vaan töni meitä eteenpäin – joskus ihan fyysisestikin.

Ensimmäiset kisamme tanssimme Hämeenlinnassa keväällä 2009 heti jatkoryhmän päätteeksi. Tuo kilpailu – tai lähinnä, mitä ehti tapahtua ennen lattialle menoa – on syöpynyt syvälle mieleemme. Hämeenlinnaan päästyämme, juuri samalla hetkellä, kun takakontti aukesi, Satu totesi ”muutaman” voimasanan säestyksellä tanssikenkien jääneen eteiseen. Poikamme oli tulossa isovanhempien kyydissä kisaamaan myöhemmin päivällä, mutta perhe saikin hypätä autoon saman tien kenkien kanssa ja kaahata kohti Hämeenlinnaa. Ystävällinen seurakaverimme, Anne Tiimo, oli luvannut lainata omia, Satulle pari numeroa liian isoja harkkakenkiään tarvittaessa vakiokierrokselle. Kuusi minuuttia ennen lattialle astelemista omat kengät kuitenkin saapuivat! Itse kisasta emme muista muuta, kuin että kolmen ensimmäisen valssiaskeleen jälkeen jalat olivat jo jännityksestä hapoilla.

Tanssista on tullut iso ja tärkeä osa elämäämme. Tanssimisen lisäksi olemme pitkään olleet aktiivisesti mukana myös seuran vapaaehtoistyössä eri rooleissa. Meille rakkain osa tätä toimintaa on pienten Pörriäisten ohjaaminen keskiviikkoiltaisin.

Tanssi on mahtava harrastus ja sen mukanaan elämäämme tulleet ihmiset ovat sen suurin rikkaus ja tekevät siitä ainutlaatuisen.